Total Pageviews

Saturday, 13 August 2016

Japan-Korea Trip Day 4: Hida-Takayama

Tiba masanya kami meninggalkan bandar Kyoto. Rasanya 3 hari 2 malam memadai untuk cover bandar Kyoto. Semasa di Kyoto, aku ada masuk H&M dan beli sehelai t-shirt dengan harga RM28-RM30. Murah! Balik Malaysia, t-shirt yang sama berharga RM60. 


Pukul 8.30 pagi, kami get ready dan checked out. Kami dah booked package tour to Shirakawago&Takayama from Kyoto melalui J-Hop Tour. Harga boleh merujuk dengan website. Pakej termasuk bas (return) dan penginapan. Anda boleh pilih sendiri jenis bilik yang anda mahu. Kami decided untuk stay dalam dorm je untuk cut budget. Lagipun kami just stay semalam je. Actually, anda boleh naik bus dari Osaka (9.00 pagi) atau dari Kyoto (10.00 pagi). Memandangkan kami berada di Kyoto, so gerak dari Kyoto je lah dan semasa balik, kami akan turun di Osaka.



1 night 2 days Tour schedule

Itinerary at a glance (Times may be subject to change)
1 night 2 days
DAY 19:00Depart Osaka (Umeda)
10:00Depart Kyoto (Takeda Station)
14:10Arrive Takayama (Hida Hotel Plaza)
After you arriveWalk to J-Hoppers
and then, FREE TIME
Stay at J-Hoppers
DAY 28:10-12:10◎Half day bus tour to Shirakawa-go
14:40Depart Takayama (Hida Hotel Plaza)
18:50Arrive Kyoto (Takeda Station)
19:50Arrive Osaka (Umeda)

Untuk ke Takayama, kami perlu tunggu bus stop di Takeda Station. From Kyoto Station, kami naik subway Karasuma line dan turun di Takeda Station. Then ambil exit 4. Bus stop berada berhampiran highway. Untuk maklumat yang lebih jelas, boleh rujuk website J-Hopper Tour . Anda dinasihatkan untuk berada di bus stop 10 minit sebelum pukul 10.00 pagi. Kami sampai agak awal dan agak mati kutu sebab tak tahu nak buat apa.  








Ambil exit 4 utuk ke bus stop. 





Area bus stop ada banyak tergantung lukisan-lukisan. Aku agak tu hasil karya budak sekolah. Satu perhargaan bagi seorang kanak-kanak kalau hasil karya mereka digantung untuk tontonan umum macam ni.







Perjalanan ke Takayama mengambil masa selama 4 jam. Tak ramai pun penumpang dalam bas. Tak sampai 10 orang rasanya. Masa dihabiskan dengan tidur. Sekali sekala aku terjaga dan sempat melihat pemandangan sepanjang perjalanan. Berbukit bukau. Aku really fall in love dengan cuaca di Kyoto dan Takayama. Tidak sesejuk di Seoul. Mungkin faktor geografi dan salji turun agak lewat kali ini. Bus akhinya sampai di Hida Hotel Plaza.  Kami jalan kaki around 15 minutes untuk tiba di tempat penginapan kami iaitu J-Hopper Hida Takayama Guest House. 





View sepanjang perjalanan ke Takayama






On the way to our guest house. 





Majoriti kereta saiz comel-comel je dekat Takayama ni. 






Inilah dorm aku. Ada 3 bunk beds for female only. Masuk je dorm,  sunyi sepi. Rupa-rupanya hanya aku dan travel partner aku je haritu. Bahagia je rasa. Dah la tilam dia lembut dan selesa. Memang sangat recommended tinggal di sini. Dapur dekat guest house ni pun besar. Just kami je yang memasak. 






Takayama (高山) is a city in the mountainous Hida region of Gifu Prefecture. To differentiate it from other places named Takayama, the city is also commonly referred to as Hida-Takayama. Takayama retains a traditional touch like few other Japanese cities, especially in its beautifully preserved old town. It now ranks as one of the prime candidates among travelers wishing to add a rural element into their itineraries.

Takayama gained importance as a source of high quality timber and highly skilled carpenters during the feudal ages. The city was consequently put under direct control of the shogun and enjoyed quite a bit of prosperity considering its remote mountain location. The Takayama Festival, held in spring and autumn, is considered one of Japan's best festivals.



Di atas ni adalah sedikit informasi mengenai Takayama. Secara jujurnya, Takayama adalah bandar yang mendamaikan dan jauh dari kesibukkan. Memang rasa aman tenteram sepanjang berada di Takayama. Pemandangan sekitar Takayama juga cantik. Area sini juga terkenal dengan traditional shopping street. Binaan kedai sepanjang jalan bercirikan tradisional. Akan tetapi, harga makanan mahupun cenderamata di sini agak mahal. 








Disebabkan aku lagsung tak buat research pasal Takayama, maka kami gamble je jalan di kawasan sekitar. Lebih kurang 10 minit berjalan, maka sampailah kami di traditional shopping street. 







Traditional shopping street











Ada beberapa kedai souvenirs di sekitar sini dan aku perasan semuanya menjual souvenir berbentuk patung berwarna merah seperti di dalam gambar. Aku pelik dan rasa ingin tahu. Finally aku dapat jawapan kenapa Takayama terkenal dengan patung ni. Meh aku nak share sikit sejarah di sebalik patung ni. 


Patung berwarna merah ni nama dia  Sarubobo. Sarubobo ni merupakan maskot Hida region and Takayama is a city in Hida region. Sarubobo bermaksud 'monkey baby'. Patung ni ni tiada facial features dan diperbuat dalam pelbagai size. Al-kisahnya, Sarubobo ni dibuat oleh nenek kepada cucunya sebagai lambang untuk kebahagiaan dalam perkahwinan, good children dan memastikan pasangan berkekalan sehingga akhir hanyat. Lebih kurang macam tu lah. So, jangan pelik bila nampak Sarubobos are everywhere in Takyama.






Harga fm seekor Sarubobo adalah seperti di atas. Memang mahal tapi aku beli juga sebab tak akan dapat dah dekat tempat lain. 





Ada juga dijual Sarubobo dalam pelbagai warna. Setiap warna ada charm yang berbeza. 





Kalau datang sini, jangan lupa tangkap gambar di bridge berwarna merah ni. 






Suasana old town Takayama pada waktu malam. Lengang dan sunyi. Kami round di kawasan sekitar sehingga pukul 8 malam. Memang dah gelap gelita. Sempat juga singgah masuk convenient store untuk beli nasi segera. Aku baru perasan yang nasi segera di Family Mart lebih murah berbanding di convenient store yang lain.



Sarubobo ohhh Sarubobo







P/s: Kalau tak nak dikacau hantu, boleh beli Sarubobo warna hitam. Erkkkkkkk........


Monday, 8 August 2016

Japan-Korea Trip Day 3: Nikita Market, Ginkaku-ji Temple and Kinka-kuji Temple

Hi readers! 


Mari kita habiskan kisah lapuk. Harap debunya masih boleh dibuang lah. Phewwww...


Hari ketiga di Japan, badan rasa lenguh-lenguh akibat tak cukup rest. Pagi tu hujan rintik-rintik. Dekat our hostel, ada disediakan payung. So, kami pinjam kejap takut kalau hujan lebat melampau. 


Our first destinantion is Nikita Market. Nikita Market berada dekat area our hostel je. Just perlu lintas jalan. Maka, round lah kami melihat apa yang menarik di situ. Sempat membeli beberapa fm untuk dibawa pulang. Fm dekat Jepun agak mahal. Paling murah sebiji 150 yen. Beli dekat kedai 100 yen. Untuk kualiti yang lebih baik plus warna yang menarik berharga lebih kurang 300-500 yen. Mahal kan?




Just need to cross the road and enter TERAMACHI building. Nikita Market is inside the building.








Terompah





This girl can speak english well. Dia siap bagi try benda alah di atas. Large cucumber yang dijadikan jeruk. Rasanya agak masin.






Fresh flower. Cantik! Ada tak yang nak hadiahkan aku satu???hehehehe





Ada tak sesiapa yang pernah baca entri aku ke Korea lepas? Ada aku cerita pasal bunga ala-ala kobis ni yang banyak di tanam di sekitar Seoul. Aku musykil why this plant yang di tanam?Why not other plant? Aku dapat jawapan dari penjual di Nikita Market. If im not mistaken, tanaman ni ditanam untuk celebrating new year. That's why banyak ditanam hujung tahun. Alamak, harap tak salah lah info aku. 





Jepun dan Korea memang master dalam create benda-benda comel dan unik. Tapi harganya ya ampun, mahal! Mampu tengok jelah.







Kedai 100 yen. The only kedai yang jual fm paling murah yang aku jumpa sepanjang keberadaan di Jepun. 





Hampir 2 jam juga kami melilau di Nikita Market. Terpaksa bergerak ke next destination sebab nak kejar masa. So, kami ambil bas terus ke Ginkaku-ji Temple. Kami naik bas no 203 dan berhenti di station bus Ginkaku-ji Michi. Jika tak confirm which bus should you take, please refer to the information board at bus stop. Kami ni banyak juga gamble sepanjang berada dekat Jepun. Dont worry! Information board is everywhere. 





Alhamdulillah sempat menyaksikan daun kekuningan gugur dari pepohon. 



Untuk ke Ginkaku-ji Temple kami perlu menapak naik bukit lebih kurang 10 minit. Cuaca agak mendung dan hujan masih belum berhenti sepenuhnya.








Pintu masuk ke Ginkaku-ji





Tiket masuk berharga 500 yen seorang. Tiket agak unik. Hanya sekeping kertas besar dan nipis. Diatasnya tertera perkataan dalam tulisan jepun yang langsung tak difahami maknanya.







View di Ginkaku-ji agak cantik. Cuma kawasannya tak luas. Walking around 15-20 minutes macam tu, dah habis cover. Cuma yang jadi lama bila masing-masing sibuk mengambil gambar.










On the way back tu Ginkaku-ji Michi bus station. Sepanjang jalan penuh dengan pokok kekuningan. Masih di hujung mood autumn ke winter. Then kami gamble lagi tahan bas ke Kinka-kuji Temple. Dalam bas boleh aku tidur. Aishhhh.. mengantuk betul ditambah dengan cuaca macam tu.






Kinka-kuji Temple. 







Kinka-kuji pun kawasannya tak terlalu luas. Tiket masuk berharga 400 yen. Lepas habis round, pekena kopi kejap. Beli di vending machine. Kopi vending machine dekat Jepun ni kurang power. Tak tahu kenapa. Beberapa kali aku beli, semua rasanya agak hambar. Disappointed. Hari dah semakin gelap. Tapi sayang nak balik awal. So, aku dapat idea untuk jalan-jalan sekitar Kyoto Station. Sebab area situ ada kedai Daiso. Sempat juga menyaksikan busker perform. 

Setakat ini sahaja. I will update next entry as soon as possible. My next trip is coming soon! Rasa excited melampau.