Total Pageviews

Friday, 11 November 2016

Japan-Korea Trip Day 9: Sayonara or Annyeong

Assalamualaikum. 

Terasa nak juga buat entri terakhir trip ni. Untuk hari terakhir, masih ada beberapa jam sebelum kami gerak ke airport. Lepas siap kemas barang, check out dan  terus gerak ke Namdaemun Market untuk menghabiskan sisa baki wang yang ada. Tak lupa, singgah Etude House buat kali ke berapa ntah. Kegilaan.



Suasana sekitar awal pagi di Hyehwa



Trip kali ni memang best lah. Sebelum ni aku pernah buat trip China-HK. Trip pertama yang sangat-sangat menguji kesabaran mental dan fizikal. Time tu kira masih sangat-sangat mentah dalam dunia backpacker. Banyak sangat kelemahan. But i learn the best from previous experience. Sekarang pun still learning. 


Kenapa repeat Korea? Aku tak pernah jemu dengan negara Korea. Aku suka environment, culture, food, people etc. Aku rasa selamat berjalan di Korea. Aku pernah nampak ahjumma letak handphone dia celah tepi backpack dia je dalam subway. Time tu penuh dengan manusia. Dalam hati aku terfikir, tak de ke orang mencuri phone dia nanti? Kalau di Malaysia ni, mintak maaf lah. Sedangkan aku sendiri warganegara Malaysia sendiri pun sentiasa berjaga-jaga kalau naik train di KL or berada di sekitar Masjid Jamek. Korean juga really friendly especially ahjumma and ahjushhi. So far, memang tiada masalah sepanjang travel di sana. Although some of them can't speak english well, but they try hard untuk layan kita if we asking them the direction or anything else. Kalau compare nilai budget, aku rasa travel di Korea is cheaper compare to Japan. Satu lagi, kalau compare wajah antara rakyat Korea dengan Japan, aku lebih suka lihat wajah Korean kot sebab dorang lebih gebu dan tinggi. 


Jepun pulak aku boleh simpulkan adalah negara yang tinggi tahap disiplin dan budi bahasanya. Sepanjang di Jepun, aku tak nampak langsung sampah di tepi jalan. Masih aku ingat lagi lorong yang kecik pun ada lampu isyarat untuk pejalan kaki. Walaupun tiada kereta, dorang tunggu je sehingga sehingga lampu berwarna hijau. Aku dan Cik Y sekali tu malas nak tunggu lama, terus lintas. Typical malaysian sangat! hahaha... Tak lupa, aku tabik spring dengan driver bas di Jepun. Selain berpakaian kemas siap bertopi lagi, driver bas ini akan cakap 'arigato gozaimasu' pada setiap penumpang yang turun daripada bas. Kalau ada 10 penumpang yang turun, 10 kali lah dia akan cakap. Memang impressed sangat. Kalau lah rakyat Malaysia begini..... Hmmmmm..... Walau bagaimanapun, travel dekat Japan agak costly lah. Nak beli fm or key chain pun berkira-kira juga. Apatah lagi nak lepak makan dekat sana. Phewwwww...  


Anda pilih sayonara atau annyeong? Apa-apa pun kedua-dua negara ini mempunyai kelebihan masing-masing. Yang pasti, aku tak pernah berasa jemu dengan kedua-duanya. Kalau boleh nak repeat lagi. Insyaallah. 






Beg yang aku bawak travel selama 9 hari. Memang sumbat naik dalam kabin flight je. Jimat budget!






Tengah berjalan kaki menuju ke gate dekat Incheon International Aiport, ternampak pulak raja dan permaisuri serta konco-konconya berarak. Terus aku melambai-lambai tanda perpisahan. 






Bukti raja ni membalas lambaian aku. Wakaka...







Saturday, 5 November 2016

Japan-Korea Trip Day 8: Ehwa Womans and Yonsei University, Insadong & Eid Restaurant, Itaewon

Hi.. 

Its November already.


Dah tak lama dah for the next trip. Its Euro Trip. Me and my friend, Rheitta will cover London, Paris, Brussels, Amsterdam and Istanbul. Excited but a little bit nervous juga sebab sering dijaja dengan kes pick pocket di Paris. Hopefully our trip will be ok. Itinerary dah 90% siap! Pakaian, budget dan makanan pun dah list down dalam kepala otak sikit-sikit. Hahaha... Winter coat aku beli dekat Lazada je sebab murah. Quality pun not bad! Boleh lah korang usha. Just barang take time sikit untuk sampai sebab barang dari oversea. We try to do this trip not over than 6k including transportation (flight, bus, train), accommodation, makan, and last but not least shopping sikit!!! Insyaallah. 


Sebelum tu, kena habiskan entry yang tertunggak. Untuk hari ketiga di Korea, aku plan nak terjah university dekat Korea. So, Ehwa Womans dan Yonsei University menjadi pilihan sebab kedua-dua university ni tak jauh antara satu dengan lain. After breakfast, terus kami gerak ke sana dan turun di stesen Ehwa Womans University. Then ikut je direction yang ada. Maka sampai lah kami ke university yang agak special sebab pelajarnya hanya wanita sahaja. Boys out there, boleh lah anda cuci mata.



Di bawah ni adalah sebahagian gambar di Ehwa Womans University. Aku just cover sebahagian area sana je.





Pintu masuk utama






Sisa salji yang turun semalam







Yang berkaca di antara kiri dan kanan lorong di atas tu adalah perpustakaan. Unik kan? Sewaktu lalu antara lorong tu, boleh nampak deretan rak-rak buku melalui cermin kaca tu.





Terserempak dengan cikgu dengan anak murid datang buat lawatan ke sana. Deabak! At young age tapi dah didedahkan tentang kewujudan university. Aku dulu masa sekolah rendah tak tau pun university tu apo ko bendo ni eh. Hahaha... Kalau buat lawatan pun setakat lawatan ke muzium gitu je. 


Next, kami terjah Yonsei University pula. Actually, cousin aku study dekat sini dulu. Aku ada nampak dia post gambar area situ yang cantik giler especially time snow turun dengan lebatnya. Maka, memang tak lepaskan peluang lah. Nak ke Yonsei University, boleh turun di Sichon station (line hijau). Sichon dan Ehwa Womans University station berdekatan je. Tapi disebabkan malas nak menapak tanpa direction yang jelas, kami decided untuk naik train je. Then ambil exit 2. Area sini agak happening jugak lah. Banyak deretan kedai yang unik-unik sepanjang jalan menuju ke Yonsei University.






Ada sesiapa hilang piano? 





Nak ke Yonsei University kena menapak sikit sampai ke hujung jalan seperti dalam gambar di atas. Sambil berjalan boleh singgah kedai-kedai tepi jalan tu. Macam aku dan Cik Y buat. Memang favourite kami terjah kedai kosmetik especially Etude House. Keluar je kedai, terus rasa lawa sebab dapat try makeup free. Ahjusshi jual stokin siap kata 'yeppuda' sambil tunjuk pada mata. Hahaha.. Terus terasa nak pakai eyeshadow 24 jam. Ahjusshi tu siap tanya aku dari Pakistan ke? Aku balas, no.. no.. Malaysia. Dia pun angguk-angguk dan kata Malaysia, Indonesia bla bla bla. Terus aku ketawa bagai nak gila. Dua kali aku pergi Korea, dorang tanya aku dari Pakistan ke? Ooo mak kau! Muka aku original malay kot. Hahaha.. siap hidung kembang bak jambu air lagi.

By the way, aku memang suka eyeshadow dan eyebrows Etude House. Murah sangat-sangat harga kalau dibandingkan beli di Malaysia or beli secara online. Jangan lepaskan peluang!






Ada mural art di penghujung jalan nak ke Yonsei University. Waktu ni lah tetiba hujan turun dengan agak lebat. Terus clueless nak berteduh dekat mana. Then ternampak satu building dan dalamnya ada cafe etc. Terus masuk dalam tu. Building tu bersebelahan  dengan Yonsei Cancer Center.






Jalan menuju ke Yonsei University. Sikit lagi nak sampai. Malangnya tiada jodoh. Insyaallah kalau ada rezeki, boleh datang ke sini lagi.








Duduk melepak sambil minum coffee sementara menunggu hujan stop. Time melepak ni lah tiba-tiba sakit perut. Then no idea nak mencari tandas. Terus naik escalator dan masuk ke Yonsei Cancer Center. Aku dengan muka yakin terus masuk dan mata melilau cari sign toilet. Lawak betul bila fikir. Merasa juga masuk dan rasa suasana dalam hospital di Korea. Hahaha.. 


Insadong. Masa first trip ke Korea pun aku tak berkesempatan ke sini. So gunakan peluang yang ada ke sini. Kami stop di Anguk station (line oren). Area sini juga happening dengan pengunjung dan ada street performance.







Kenapa cute sangat patung-patung ni?












Perut sudah kelaparan. Jom kita ke Itaewon. Nak terus singgah masjid. Kami rancang nak makan di Eid Restaurant. Tahun sudah terjah Eid Restaurant tapi tutup. Harap kali ni ada rezeki lah.







Wajib singgah bila datang Korea.






Yeaayyyy bukak. Lokasi Eid Restaurant ni atas lagi dari masjid Itaewon. Kalau dah nampak pintu masjid tu, terus kan berjalan. Selain Muree, Eid ni antara yang famous jugak lah dalam kalangan Malaysian. Nak dijadikan cerita, penuh orang dalam restoran. Nasib ada meja kecik untuk makan berdua. Tapi memang kecik betul lah meja dan restoran tu. Menu hari tu pun tak seberapa banyak. Aku main pilih je asalkan boleh makan and try local food. Rasa not bad. Harga set di bawah 12000 won. Dia akan bagi side dishes seperti kimchi (menu wajib) dan yang dua lagi tak sure pulak nama apa. Kalau tak salah yang satu tu macam ikan bilis masak apa ntah. Maafkan saya. Memory dah expired. 









Masa masih banyak. Memandangkan esok dah nak balik Malaysia, rugi pulak kalau balik awal. Ke Myeondong lagi kita! Hahaha.. Biar pun ramai manusia, mesti nak ke sini jugak. Sempat lagi beli tteokbokki ahjumma yang aku story dalam entri sebelum ni. Berhantu betul tteokbokki dia. Sampai sekarang masih terngiang-ngiang. 

Habis sudah entri hari ke 8. Bye! 


Assalamualaikum.

Friday, 14 October 2016

Japan-Korea Trip Day 7: Ihwa Mural Village & Nami Island

Assalamualaikum. 

Anyeohaseyo.

Hi! 


Tak sabar nak habiskan lagi satu, dua entri. Then, boleh fokus pada trip early December nanti. This trip will be the longest trip so far. Tak sabar!!!! 


Awal pagi hari ke-7, kami plan nak ke Ihwa Mural Village memandangkan lokasi ini berdekatan sahaja dengan tempat penginapan kami di Hyehwa. Kalau dari Hyehwa station, keluar Exit 2. Ini adalah kali kedua aku ke sini. Tempat ini adalah one of my favourite places selain Nami Island. Dulu aku ambil Exit 1. Jauh kena menapak. Better ambil Exit 2 demi kesejahteraan kaki anda. Gambar di bawah cuma sebahagian daripada gambar yang diambil. Yang lain tu boleh tengok di entri A Winter Story: Korea Trip Day 5 - Street Art Ihwadong .  






Akibat kebosanan menunggu  lelaki dua orang tu, terpaksa lah cari idea untuk menghilangkan kebosanan melampau. Maka, terhasil lah gambar lakonan tak seberapa menjadi ini.






Kalau ambil exit 2, jalan ke depan sikit then nampak signboard di atas. Teruskan berjalan dan anda akan dapat melihat banyak mural art yang cantik dan kreatif.




Elephant!!!!











Memandangkan hari ini adalah Christmas Day, banyak lah Korean keluar berjalan memenuhi kawasan tumpuan pelancong termasuklah di Ihwa Mural Village. Kemudian nampak geng gadis remaja berlima di atas. Kami tawar diri ambil gambar mereka. Agak-agak berapa umur mereka ni? Lepas ditanya, rupa-rupanya baru 14 tahun. Tapi dah terror pakai foundation dan lipstick merah menyala okeh. Aku umur 14 tahun satu muka penuh jerawat plus sunburn tahap kritikal. Steady je keluar rumah belemoih pakai tudung senget-senget. Remaja sekarang memang advanced.


Pernah tengok 2 Days 1 Night Season 3 episode Teacher All-Stars? Dalam reality show tu, salah seorang cikgu ada cerita tentang masalah melibatkan pelajar perempuan di sekolahnya yang suka memakai makeup di sekolah. Memang di sekolah tak membenarkan pelajar pakai makeup pun. So guru perempuan memang  dah sediakan cleanser dan arahkan mereka ini mencuci muka masing-masing. Bukan student dia je kuat makeup, student aku pun 2X5. Tengah perhimpunan boleh dia sapu lip gloss sambil tengok cermin. Aku perhatikan je dari jauh. Aleh-aleh terperanjat tengok aku ada depan dia. Be careful ye students. Anda sedang diperhatikan!(sambil bagi jelingan maut) Hahaha.






Antara famous arts di Ihwa Mural Village. Kalau nak ambil gambar terpaksa beratur .













I came back after a year and found my handwriting is still there. Terkilan tak bawak marker pen untuk update kedatangan aku selepas setahun di Ihwa Mural Village. Amalan meconteng di Korea adalah sebahagian dari art kot. Merata-rata tempat ada kesan conteng sampaikan dekat bangunan KBS pun tak terkecuali. Try buat dekat bangunan Sri Pentas TV3. Silap haribulan jadi viral dan masuk TV3 free!








Tak senonoh lelaki dua orang ni. Ada je idea mengarut bikin orang ketawa.




Next destination is Nami Island. Memang rugi kalau datang Korea tapi tak terjah Nami Island sebab view Nami Island memang amazing. Kalau boleh nak terjah setiap seasons tapi kekangan cuti menjadi penghalang utama. Memang impian nak datang Nami Island ketika salji penuh menutupi bumi. Malangnya impian belum kesampaian lagi. Mungkin the best month is in January. Walaupun kali kedua ke sini, tapi tetap pening dengan train nak ke Gapyeong. Perjalanan memakan masa selama satu jam. Dalam train memang seat full. Kami dengan penuh keyakinan duduk bersila atas lantai je. 


Dari Gapyeong station, kami ambil bas untuk ke Nami Island. Ada dua station bas di luar station Gapyeong. Yang menghala ke Nami adalah station bas di seberang jalan. Anda perlu melintas ke seberang jalan untuk ke sana. Masa ni ramainya manusia beratur nak naik bas. Hampir majoriti bersama pasangan masing-masing. Sambil menunggu, kami makan dulu bekalan roti yang ditapau. Harga sehala menaiki bas ke Nami Island adalah 1000 won.






Tiket ke Nami Island masih sama harganya iaitu 8000 won.






Crowded







Tiba-tiba nampak orang tengah shooting. Dari jauh nampak macam budak perempuan dengan lelaki dewasa. Terus usha dengan lebih dekat. Rupa-rupanya, Choo Sarang!!!!!!!!!!. Mereka tengah shoot The Return of Superman. Tapi bila tengok episode ni dalam tv, part dekat Nami Island pendek je. Banyak yang dah di cut.







Choo Sarang nampak tak selesa dengan orang ramai. Ada sekali tu nampak dia nangis tapi berjaya ditenteramkan oleh ayahnya. Bagi yang tak pernah menonton The Return of Superman, boleh lah layan di youtube or 391 (KBS World). Choo Sarang ni antara anak celebrity yang agak popular di Korea dan Jepun. Tapi sekarang Choo Sarang dan ayahnya dah out dari rancangan tu.







Kali ni datang Nami ada beberapa snowman siap dengan baju traditional negara masing-masing. Yang paling kiri tu,  snowman Malaysia. 






Baru jalan sekejap, dah lapar. Terus kami ke restoran Asian Cuisine. Restoran ni serve menu halal. So, dont worry. Walaupun kali kedua ke Nami Island, aku tak terasa lagi nak makan nasi goncang. Nampak macam so so je nasi goncang yang sering dihebohkan dalam blog tu. Sedap ke tak?






Menu di atas always be my favourite kalau ke Nami Island. Rice with spicy stir-fried octopus and vegetables. Kawan aku yang lagi tiga tu order yang with grilled chicken. Pada aku, Korea octopus tetap the best. Terus terliur.




 This is mine!






 


Kali ni datang Korea aku tak beli banyak souvenir sebab dah banyak membeli masa trip lepas. Just beli fm di Nami Island sebab ada tulisan Nami Island walaupun harga boleh tahan mahal. Masa aku pergi tahun 2014, 1000 won lebih kurang RM 3.20. Trip kali ni, selepas setahun 1000 won bersamaan RM 3.80. 





Make your wish




Hari dah mulai gelap. So, kami plan nak ke Myeondong pula. Masa tunggu train dekat Gapyeong station, kawan aku yang pakai cap tu hilang. Kami ingatkan dia main-main je. Puas kami bertiga mencari satu station. Nak dijadikan cerita, kami kena tukar train di Dongdaemun station nak ke Myeongdong. Aku dan Cik Y, nak ke tandas. On the way nak ke tandas, ternampak mamat tu. Hahaha... Macam tak sangka boleh jumpa dekat Dongdaemun station. Nasib terasa nak ke tandas. Kalau terus ke Myeongdong, memang tak jumpa dah mamat tu. Kami ada tanya, macam mana dia boleh hilang. Katanya, dia slumber je naik train tanpa sedar sebab terlalu mengantuk. 



Dekat Myeongdong ni lah kami berjaya menyaksikan snow fall. Tengah sibuk berjalan, aku perasan benda putih atas winter coat aku. Aku ingatkan taik burung. Bila pandang langit, taraaaaa.................... Dah ada tanda-tanda snow nak turun. Terus berdoa dengan harapan snow semakin lebat dan lebat.







Masa nampak langit time ni, terasa sangat teruja. Speechless.





Tunggu snow sambil makan odeng dan tteokbokki tepi kaki lima. Memang terbaik tteokbokki dan odeng mak cik ni. Spicy! Sampai aku repeat beli next day. Sebekas ni kalau tak salah 2000 won.





Goguma







Salji semakin lebat


Kami balik ke hostel pukul 12 malam lebih. Naik taxi sebab train dan bus dah nan hado. Puncanya kami boleh marathon ke tandas dekat Myeongdong station sebab sakit perut. Naik taxi dari Myeongdong ke Hyehwa kena lebih kurang 20000 won. Mahal gila tapi terpaksa. Tak kan nak jalan kaki tengah malam sambil menyaksikan snow fall.







Hari ni merupakan hari terakhir kami berempat. Esoknya kawan lelaki aku akan ke Ho Chi Minh pulak. Aku dan Cik Y akan meneruskan misi ke local university.


Bye!