Total Pageviews

Saturday, 18 February 2017

Euro Trip 2016: London - Portobello Market, Camden Market & Buckingham Palace


Assalamualaikum. Happy sunday!


Sambung cerita jom!!! Hari kedua di London jatuh pada hari Sabtu. Yeayyyy.. Sebab hari Sabtu the only day u can go to Portobello Market area Notting Hill Gate. Aku boleh gambarkan tahap happening Portobello Market lebih kurang dengan Myeongdong, Seoul. Sesak! Cuma Portobello Market ni famous dengan barang-barang antik dan terdapat lebih daripada 1000 peniaga di sana. 


Untuk ke sana anda boleh turun Notting Hill Gate station (exit 3 or exit 4). Kalau dari Bayswater, jalan kaki je. Macam rugi pulak sebab beza satu station. Tempoh menapak lebih kurang 30 minit. Itupun jalan lenggang-lenggang kangkung, tengok kiri kanan dan stop ambil gambar. Direction dari station Bayswater ke Portobello Market aku tak dapat terangkan sebab sepanjang tempoh menapak kami kerap menanya orang sekeliling. Memang langsung tak sesat.






Weather forecast board at our hostel. Hari sabtu ada matahari sikit. Yes! Baru excited nak ambil gambar.







Sebelum gerak ke Portobello Market, kami breakfast dulu. Breakfast disediakan oleh pihak hostel. Banyak jenis pulak tu. Ada roti, jem, cereal, susu, tea dan lain-lain. Cuma satu je yang tak best. Tempat nak makan agak limited dan kena beratur agak panjang nak ambil makanan. Kalau tak nak sesak mungkin boleh turun awal sikit or sedikit lewat.








Lepas agak lama menapak, kami terserempak dengan segerombolan manusia menuju ke satu tempat. Kami just follow dorang je sebab yakin dorang pun nak ke Portobello Market.





It's Portobello Market!!! Tengok betapa ramainya manusia. Warna building yang colourful sangat cantik.







Fm yang diperbuat dari ukiran kayu. Harga agak mahal. Tapi kalau nak kelainan, boleh la beli sebiji untuk simpanan peribadi.






Sayur nampak fresh dari ladang. 










Aku rasa makanan di atas ni adalah sejenis jeruk. Memang sepanjang trip Euro ni kerap jugalah jumpa makanan ni. 







Layannnn...







Kamera antik!









Sempat masuk dalam satu kedai ni. Baju, beg dan kasut kebanyakkan dijual serendah 5 pound. Agak murah tapi kualiti so so je. Aku perasan kebanyakkan barang made in China.







Bila tengok dorang ni main muzik terus teringat Mr Bean. hahaha...  Cik R kata dorang ni main muzik untuk kutip derma especially time nak krismas. Memang ada disediakan tong kecik dekat depan dorang. 






So sesiapa yang datang ke London, jangan lupa singgah ke sini. Rugi pulak tak rasa suasana market dekat negara luar. Memang setiap market ada keunikkan yang tersendiri. Jangan lupa, Portobello Market hanya dibuka pada hari Sabtu sahaja. 


Next, kami nak ke Camden Market pulak. Camden Market pun agak popular among tourist dan dibuka setiap hari bermula pada pukul 10.00 am - 6.00 pm. Nak ke sana, kami menapak mencari Notting Hill station. Dari Notting Hill station, kami turun di  Tottenham Court Road (central line - warna merah). Then kami change ke Northen line (warna hitam) dan turun di Camden Town station. 


Exit je dari train, semua pakat stuck dalam station sebab crowded dengan manusia sampaikan nak exit station pun kena beratur daaa... Time macam ni kena be careful sikit kot-kot ada pencopek yang memerhati. 




Camden Town station






Unik kan design building dekat ni. Kami just walk around je. Tak terasa pun nak masuk terjah dalam building area sini. Lagipun tak plan pun nak beli apa-apa.








Jalan depan sikit, boleh nampak banyak stalls jual variety of foods. Banyak juga Asian food tapi tak sure lah halal ke tak. Ada juga beberapa stalls yang jual halal food. Kalau yakin boleh lah try.







Makan dan melepak dekat kaki lima je sebab tiada kerusi meja disediakan. Kalau ditanya which market is better, aku prefer Portobello Market lagi.



Memandangkan ada banyak lagi masa, so kami decided nak ke Buckingham Palace. Aku top up oyster card sebanyak 10 pound. Cukup la kot sampai esok hari. Hasil pertanyaan, station terdekat ke Buckingham Palace adalah Green Park station (victoria line- warna biru). So nak ke sana kena stop  dekat Euston station dan change line to Green Park station. Time ni lah drama hindustan terjadi. Cik R tak sempat keluar train, pintu train dah tutup. OMG! Sebelum train jalan, aku sempat bagi tau Cik R (pakai sign tangan) yang aku akan stay dekat station Euston ni je. Harap dia faham lah gerakkan tangan dan membaca gerakkan mulut aku. 


Almost 10 minutes aku menunggu tapi Cik R tak nampak batang hidung lagi. Dah la no wifi connection. Hmmm.. Mati kutu sekejap. Dalam hati if Cik R tak muncul jugak aku decide nak ke Buckingham Palace seorang diri je. Tiba-tiba tergerak hati nak mencari area sekitar. Then terdengar suara seseorang yang sangat familiar. Cik R berjaya ditemui!!!! Alhamdulillah. Phewwwww.... 





Nak ke Buckingham Palace kena lalu area taman di bawah sampai ke hujung. Sambil berjalan tu jangan lupa stop ambil gambar area situ. View memang sangat amazing. 







Dah nampak Buckingham Palace dari celah sinaran matahari. Antara tourist spot yang menjadi kewajiban untuk dikunjungi jika berada di London. Actually ada Changing of The Guard pada hari tu tapi kami tak sempat tengok sebab berlangsung pada pukul 11.15 pagi. Bukan setiap hari ada upacara tersebut. Kenalah update date and times dekat website. Dekat hostel kami pun ada dicatatkan di board.








Sengaja aku ambil gambar pak cik ni. Ada ramai lagi geng dia. Menyerlah betul warna baju traditional negara dia. Steady pak cik!






Malam tu kami keluar area hostel je mencari souvenir. Memang ramai yang kata souvenir area Bayswater agak murah berbanding tempat lain. Hasilnya aku berjaya membeli fm biasa (bentuk segi empat) sebanyak 20 biji berharga 10 pound. Fm yang lebih berkualiti berharga 15 pound sebanyak 10 biji. Selain tu, aku beli jugak keychain. Harga keychain paling murah aku dapat 11 biji bersamaan 5 pound. Time shopping ni terserempak dengan cikgu MRSM Kulim dengan students dia. Hebat betul trip depa ni. Sampai ke London kot. Habis shopping, balik hostel makan maggi lagi dengan milo panas. Nikmat! 


Nantikan next entry. Bye!




Saturday, 4 February 2017

Euro Trip 2016: London - Parliament House, Big Ben, London Eye & Trafalgar Square

Hi!

Dah dua bulan lebih baru ada masa dan ada mood nak cerita balik pengalaman aku ke Eropah tahun lepas. Aku sertakan sikit tiket-tiket yang aku beli sebelum memulakan pengembaraan ke sana. Seperti yang aku mention sebelum ni, trip aku bermula dari London-Paris-Brussels-Amsterdam dan berakhir di Istanbul selama 12 hari.


Tiket flight aku berharga RM1100++ one way dari KL-Hanoi-London. Tiket balik dari Ankara berharga RM800 naik Qatar Airways tapi transit kejap dekat Doha. Dari Istanbul-Ankara aku naik Pegasus Airline. Tiket berharga RM50 je. Murah kan? Then dari Amsterdam ke Istanbul aku naik Pegasus jugak. Tiket berharga RM220. Semua tiket aku beli direct melalui website airlines masing-masing kecuali tiket ke London je pakai Cheapflight kot kalau tak salah. 


Manakala dari London-Paris-Brussels-Amsterdam aku naik OUIBUS. Total tiket bas sahaja EUR55. Lebih kurang RM261. So total harga tiket flight dan bas sahaja adalah sebanyak RM2531. Aku beli tiket bas tiga bulan  sebelum pergi kalau tak salah. Boleh check price ticket melalui goeuro.com. Ramai yang cakap kalau beli awal lagi murah. Penginapan pulak aku booked melalui agoda dan booking.com. Pembayaran dibuat setibanya di sana.

 

Ntah macam mana boleh terfikir nak ke Eropah pun aku tak tau. My travel partner ajak, terus je on. Padahal duit agak sengkek jugak lah. Tapi traveller lain pernah kata, jangan fikir sangat. Book je tiket, lepas tu kompem jadi pergi. Gitueeee!!! Flight aku pukul 7.30 malam dari KLIA dan sampai di Hanoi pada pukul 9.45 malam. Perjalanan memakan masa hampir 3 jam. Makanan Vietnam Airlines so so je bagi aku. Hmmmm... Sampai je airport Hanoi, mencari-cari port nak solat. Lepas usha line, ternampak baby care room. Terus je menyelinap masuk dengan penuh keyakinan. Selesai tugas! 





Aku ambil air sembahyang dekat toilet dan solat dekat baby care room dekat ruangan menunggu. Tapi lupa pintu gate berapa. Besar jugak lah bilik ni. 




Melepak dekat aiport agak membosakan jugak lah. Flight pulak delayed. Pukul 12.50 pagi baru fly ke London. Perjalanan memakan masa selama 13 jam 15 minit. Waktu di London lambat 8 jam berbanding waktu di Malaysia. The best thing is, sepanjang berada dalam flight, hanya 1 jam lebih je aku berjaya melelapkan mata. Adoiiiii. Mamat Korea sebelah aku steady je lena. Dengan bau rokok+masam arak mungkin. Stress berganda. Ditambah lagi tak banyak movie dan lagu yang best boleh dilayan. Mati kutu jugak lah. 


Finally, tiba jugak kami di Heathrow Airport, London. Fuiyooo, macam tak percaya kot. Walaupun tak la jakun sangat tapi rasa macam tak sangka jugak lah sebab berjaya sampai ke sini. Kami tiba pada pukul 7.20 pagi dan cuaca pada pagi itu lebih kurang 8 celcius. Then terus ke toilet untuk siapkan diri. Tak nak nampak busuk sangat. Hahaha.. Dah setel, kami ke kaunter untuk beli oyster card+map berharga 21 pound. Dari terminal 4, kami naik tube menuju ke Earl's Court dan naik train lagi menuju ke Bayswater. 








Sepanjang di London, kami stay dekat Smart Hyde Hostel. Just 150 meter from tube station dan harganya agak murah berbading tempat penginapan yang lain. Sesuai sangat untuk backpacker macam kami ni. Kami stay dalam female dorm dan ada 5 bunk beds. Harga seorang untuk dua malam adalah 32 pound. Walaupun dorm sedikit sempit, tapi ok lah. Ada satu tandas dalam dorm. Senang nak mandi dan membuang. Cuma ada satu benda yang aku tak suka pasal hostel ni. Kalau nak mencari bilik dalam hostel ni agak mengelirukan tahap dewa. Berpeluh nak mencari. Sesuai sangat kalau nak main hyde and seek. Kitchen pulak bawah tanah.





Hostel yang kami stay selama berada di London




Kawasan luar hostel. Jalan terus depan tu dah Bayswater station. Memang dekat sangat lah.






Area luar Bayswater station. Nampak tak ada Tesco Express sebelah kanan tu. Just berhadapan station je.



Area Bayswater memang menjadi kawasan pilihan kebanyakan traveller dari Malaysia. Salah satu sebabnya terdapat banyak restoran halal area situ. Dekat area Bayswater aku jumpa 2 stores Tesco Express. Satu depan station Bayswater je dan kalau jalan depan sikit ada store Tesco Express yang besar sikit. Memang kalau masuk, jadi menggila tengok sebab banyak barang just berharga 1 pound. 



Lepas mandi dan solat, kami naik tube ke Westminster. Cuaca agak cloudy dan tiada matahari. Exit je dari station, dah boleh nampak River Thames, Parliament House dan Big Ben. Big Ben adalah jam besar dekat tower tu dan beratnya melebihi 13 tonnes. Memang ramai giler manusia time tu. Nak ambil gambar pun susah daaa... Bila melalui jambatan dekat River Thames, kami terus menuju ke London Eye. Lepak kejap dekat situ sambil mencuci mata. 






Dalam tube pun ada yang buat performace. 





Penuh dengan manusia. Tak lupa banyak juga tahi burung area situ.






Parliament House and Big Ben







London Eye







Ada minah kaki terpelecok dekat London Eye. Kah kah kah






I love London taxi

 



Syok menyaksikan performace dekat Convent Garden. Lepas tu ketawa berjemaah.



Kemudian masing-masing mati kutu nak pergi mana. Ikut je kaki ni melangkah tanpa arah tujuan sehingga sampai tersesat di Trafalqar Square. Wow! Banyak giler street performances. Memang layan lah. Kalau nak ambil gambar dengan performer, boleh la hulur-hulur sikit. Tak kisah lah bagi banyak mana pun. Sempat juga aku dan Cik R ambil gambar dengan Yoda.






Poet with his poem





Hello Mr Yoda! Tak lepaskan peluang ambil gambar dengan Mr Yoda.





Mana bendera Malaysia?








Before balik hostel, kami sempat singgah ke Tesco Express nak beli air mineral. Makan maggi je malam tu. Masak dekat kitchen hostel. Jimat kan? Sebelum nak tidur tiba-tiba teringat, mana perginya London Bridge???? Seriously terlupa. Cepuk dahi!