Total Pageviews

Saturday, 4 March 2017

Euro Trip 2016: (Day 3) London - Marble Arch/Oxford Street and Keningston Garden


Awal pagi kami bangun dan packing barang masing-masing. Hari ni merupakan hari terakhir kami round London. Malam nanti kami akan ke Paris dengan menaiki bas di Victoria Coach Station. Selepas breakfast, kami simpan luggage dalam stor. Aku dah terlupa berapa caj harga untuk simpan satu beg. Terlupa nak mencatat. Tepuk dahi! 


Selesai breakfast, kami berjalan bermalas-malasan di sekitar stesen Bayswater. Perancangan nak terjah Primark. Kalau ikut itinerary, nak naik bas. Bas no berapa?  Station bas dekat mana? Pilihan kedua naik train. Dari Bayswater stop dekat station Notting Hill Gate. Then tukar train (central line-warna merah) ke Marble Arch. Tengah blur-blur, tiba-tiba kami ditegur oleh sekumpulan mak cik-mak cik dari Malaysia. Riuh-rendah kami bersembang. Siap dorang tanya, student ke? Hahaha.. Tua dah saya mak cik! (jawab dalam hati). Mak cik-mak cik ni sempat tunjuk direction nak ke Marble Arch naik bas. Dorang siap suggest jalan kaki je sebab cuaca best pagi tu. Erkkk.. 


Untuk ke Marble Arch/ Oxford Street, boleh naik bas no 94. Tapi kedudukan station bas aku tak dapat nak jelaskan. Cuma anggaran 300-400 meter kot dari hostel tempat kami tinggal. Better ask people around kalau tak sure. Akhirnya dapat juga merasa naik bas dekat London. Turun je dari bas, dah boleh nampak Primark. Malangnya belum di buka. Primark hari tu pukul 12 baru buka. Tu pun dah penuh dengan manusia menunggu depan pintu. Disebabkan lambat lagi nak buka, kami round area Oxford Street dulu.






Awal pagi. Masih belum happening.







Baru perasan yang aku tak ambil banyak gambar dekat sini. Masuk primark pun tak lama. Ada dua sebab. Satu sebab ramai manusia. Sesak! Kedua, kami backpacker budget ciput. Nan hado nak shopping tahap dewa. Aku just beli bomber jacket berharga 10 pound dan black purse berharga 4 pound. Aku perhatikan item dekat Primark banyak yang made in China. Maybe sebab tu lah harga boleh tahan murah. Walaupun made in China, kualiti item not bad kot. Primark ni always menjadi favourite destination shopper luar London. 


Keluar dari Primark, kami terus ke station bas. Yang best tersalah turun station. Macam terlajak satu, dua station begitu. Maka mula lah kami meneruskan langkah kaki ini. Ternampak pulak kedai makan jual kebab. Terasa nak try. Lagipun ni lah first time kami lepak makan kedai sepanjang berada dekat London. Aku order 1 set kebab  (kebab+fries+coke) berharga 7.50 pound. Yes, portion sangat besar seperti blogger-blogger lain mention dalam blog mereka. Aku tak boleh habiskan semua. So tapau bawak balik je. 


On the way balik, kami ternampak  Keningston Garden. Dari jauh dah terpegun. Terus kami decide nak singgah. Memang wow! Amazed with the view. Masya Allah. Dekat Keningston Garden ada kolam yang penuh dengan swan dan itik. Terus je Cik R keluarkan roti dalam beg. 






Banyak juga pilihan menu yang ada. Rasa menyesal pula tak order set ayam je.







Besar portion dia. Fries pun gemok-gemok. Makan sambil sembang kosong memang heaven! Habis makan, kami minta izin nak guna tandas. Lepas tu keluar sambil gelak-gelak sebab nak tengok cermin tak sampai. Hahaha.. Tinggi betul cermin dia. Agaknya ketinggian aku yang hanya 160cm ni hanya layak diklasifikasikan sebagai hobbit je kot di London.










Excited!











Father and son






Aku dengan Cik R boleh habiskan masa berjam-jam melepak dekat sini. Ternyata kami ni memang nature lover. Lebih prefer dan terpesona melihat kecantikan alam semula. Lokasi Keningston Garden just bersebelahan dengan Hyde Park. Pukul 3.30 petang, kami gerak balik hostel. Time ni lah kami tersalah  pilih exit. Adoiiiiii... Terpaksa lalu Hyde Park yang luas tu. Lebih 30 minit kami jalan kaki, akhirnya sampai juga dekat hostel lebih kurang pukul 4.10 petang.


Sampai hostel, kami rest kejap. Then minta izin nak guna kitchen dan tandas. Sempat kami makan dulu sebelum gerak ke Victoria Coach Station. Sekitar 5.30 petang kami gerak keluar hostel. Untuk ke Victoria Coach Station, naik train (circle line-kuning) dan turun di Victoria Station. Keluar je station, turn left dah boleh nampak station besar. Time ni lah mati kutu kejap sebab tak sure ni ke 'station'nya. Banyak kali kami ke hulu ke hilir tanya direction (siap tunjuk tiket) tapi gagal jumpa tempat yang ingin dituju. Hari pulak bertambah gelap. Phewwww.. Mustahil sangat local tak tau. Stress! Selepas bertanya beberapa kali, baru dapat jawapan yang agak meyakinkan. Rupanya station pertama yang kami jumpa tu bukan Victoria Coach Station. Mungkin station yang kami nampak pada awalnya tu hanya station khas untuk perjalanan sekitar London sahaja kot. Kalau ada sesiapa yang tau boleh inform saya ye. Nak ke Victoria Coach Station kena menapak sikit. Next time if nak elakkan keraguan, better tunjuk gambar station supaya lebih jelas.







Itu tuan blog. Dia kebosanan. Lalu dia membuat keputusan untuk melepak saja di lantai. Dia tidak kesah dengan manusia yang lalu lalang. Perut terasa lapar. Dia membuka backpack dan mencapai cekelat Kit Kat yang tidak terusik lagi. Baki kebab pun berjaya dihabiskan akhirnya. Mata pun semakin berat seiring dengan kepekatan malam.




Gambar di atas inilah Victoria Coach Station. Nak ke sana, kena cross jalan dulu.








Station sangat crowded. Kebersihan pun so so je. Kerusi nak duduk tak banyak. Nak masuk tandas kena bayar okeh. Aku lupa berapa pound aku bayar. Hmmm.. Kami naik OUIBUS ke Paris. Bas memang on time! Perjalanan dijangka memakan masa selama 8 jam. 


Jumpa next entry di Paris!

 Assalamualaikum.

Saturday, 18 February 2017

Euro Trip 2016: (Day 2) London - Portobello Market, Camden Market & Buckingham Palace

Assalamualaikum. Happy sunday!

Sambung cerita jom!!! Hari kedua di London jatuh pada hari Sabtu. Yeayyyy.. Sebab hari Sabtu the only day u can go to Portobello Market area Notting Hill Gate. Aku boleh gambarkan tahap happening Portobello Market lebih kurang dengan Myeongdong, Seoul. Sesak! Cuma Portobello Market ni famous dengan barang-barang antik dan terdapat lebih daripada 1000 peniaga di sana. 

Untuk ke sana anda boleh turun Notting Hill Gate station (exit 3 or exit 4). Kalau dari Bayswater, jalan kaki je. Macam rugi pulak sebab beza satu station. Tempoh menapak lebih kurang 30 minit. Itupun jalan lenggang-lenggang kangkung, tengok kiri kanan dan stop ambil gambar. Direction dari station Bayswater ke Portobello Market aku tak dapat terangkan sebab sepanjang tempoh menapak kami kerap menanya orang sekeliling. Memang langsung tak sesat.






Weather forecast board at our hostel. Hari sabtu ada matahari sikit. Yes! Baru excited nak ambil gambar.







Sebelum gerak ke Portobello Market, kami breakfast dulu. Breakfast disediakan oleh pihak hostel. Banyak jenis pulak tu. Ada roti, jem, cereal, susu, tea dan lain-lain. Cuma satu je yang tak best. Tempat nak makan agak limited dan kena beratur agak panjang nak ambil makanan. Kalau tak nak sesak mungkin boleh turun awal sikit or sedikit lewat.








Lepas agak lama menapak, kami terserempak dengan segerombolan manusia menuju ke satu tempat. Kami just follow dorang je sebab yakin dorang pun nak ke Portobello Market.





It's Portobello Market!!! Tengok betapa ramainya manusia. Warna building yang colourful sangat cantik.







Fm yang diperbuat dari ukiran kayu. Harga agak mahal. Tapi kalau nak kelainan, boleh la beli sebiji untuk simpanan peribadi.






Sayur nampak fresh dari ladang. 










Aku rasa makanan di atas ni adalah sejenis jeruk. Memang sepanjang trip Euro ni kerap jugalah jumpa makanan ni. 







Layannnn...







Kamera antik!









Sempat masuk dalam satu kedai ni. Baju, beg dan kasut kebanyakkan dijual serendah 5 pound. Agak murah tapi kualiti so so je. Aku perasan kebanyakkan barang made in China.







Bila tengok dorang ni main muzik terus teringat Mr Bean. hahaha...  Cik R kata dorang ni main muzik untuk kutip derma especially time nak krismas. Memang ada disediakan tong kecik dekat depan dorang. 






So sesiapa yang datang ke London, jangan lupa singgah ke sini. Rugi pulak tak rasa suasana market dekat negara luar. Memang setiap market ada keunikkan yang tersendiri. Jangan lupa, Portobello Market hanya dibuka pada hari Sabtu sahaja. 

Next, kami nak ke Camden Market pulak. Camden Market pun agak popular among tourist dan dibuka setiap hari bermula pada pukul 10.00 am - 6.00 pm. Nak ke sana, kami menapak mencari Notting Hill station. Dari Notting Hill station, kami turun di  Tottenham Court Road (central line - warna merah). Then kami change ke Northen line (warna hitam) dan turun di Camden Town station. 

Exit je dari train, semua pakat stuck dalam station sebab crowded dengan manusia sampaikan nak exit station pun kena beratur daaa... Time macam ni kena be careful sikit kot-kot ada pencopek yang memerhati. 




Camden Town station






Unik kan design building dekat ni. Kami just walk around je. Tak terasa pun nak masuk terjah dalam building area sini. Lagipun tak plan pun nak beli apa-apa.








Jalan depan sikit, boleh nampak banyak stalls jual variety of foods. Banyak juga Asian food tapi tak sure lah halal ke tak. Ada juga beberapa stalls yang jual halal food. Kalau yakin boleh lah try.







Makan dan melepak dekat kaki lima je sebab tiada kerusi meja disediakan. Kalau ditanya which market is better, aku prefer Portobello Market lagi.



Memandangkan ada banyak lagi masa, so kami decided nak ke Buckingham Palace. Aku top up oyster card sebanyak 10 pound. Cukup la kot sampai esok hari. Hasil pertanyaan, station terdekat ke Buckingham Palace adalah Green Park station (victoria line- warna biru). So nak ke sana kena stop  dekat Euston station dan change line to Green Park station. Time ni lah drama hindustan terjadi. Cik R tak sempat keluar train, pintu train dah tutup. OMG! Sebelum train jalan, aku sempat bagi tau Cik R (pakai sign tangan) yang aku akan stay dekat station Euston ni je. Harap dia faham lah gerakkan tangan dan membaca gerakkan mulut aku. 

Almost 10 minutes aku menunggu tapi Cik R tak nampak batang hidung lagi. Dah la no wifi connection. Hmmm.. Mati kutu sekejap. Dalam hati if Cik R tak muncul jugak aku decide nak ke Buckingham Palace seorang diri je. Tiba-tiba tergerak hati nak mencari area sekitar. Then terdengar suara seseorang yang sangat familiar. Cik R berjaya ditemui!!!! Alhamdulillah. Phewwwww.... 





Nak ke Buckingham Palace kena lalu area taman di bawah sampai ke hujung. Sambil berjalan tu jangan lupa stop ambil gambar area situ. View memang sangat amazing. 






Dah nampak Buckingham Palace dari celah sinaran matahari. Antara tourist spot yang menjadi kewajiban untuk dikunjungi jika berada di London. Actually ada Changing of The Guard pada hari tu tapi kami tak sempat tengok sebab berlangsung pada pukul 11.15 pagi. Bukan setiap hari ada upacara tersebut. Kenalah update date and times dekat website. Dekat hostel kami pun ada dicatatkan di board.








Sengaja aku ambil gambar pak cik ni. Ada ramai lagi geng dia. Menyerlah betul warna baju traditional negara dia. Steady pak cik!





Malam tu kami keluar area hostel je mencari souvenir. Memang ramai yang kata souvenir area Bayswater agak murah berbanding tempat lain. Hasilnya aku berjaya membeli fm biasa (bentuk segi empat) sebanyak 20 biji berharga 10 pound. Fm yang lebih berkualiti berharga 15 pound sebanyak 10 biji. Selain tu, aku beli jugak keychain. Harga keychain paling murah aku dapat 11 biji bersamaan 5 pound. Time shopping ni terserempak dengan cikgu MRSM Kulim dengan students dia. Hebat betul trip depa ni. Sampai ke London kot. Habis shopping, balik hostel makan maggi lagi dengan milo panas. Nikmat! 

Nantikan next entry. Bye!